Ботевград - 2140, ул. Свобода 14

Как да поддържате компютъра си защитен

Ето седемте най-добри практики за да защитите компютъра си в къщи
човек използващ mac book и смартфон

Не е тайна, че светът става все по-дигитален. Все повече и повече хора извършват бизнеса си онлайн, от пазаруване до банкиране до общуване с приятели и семейство. В резултат на това е по-важно от всякога да знаете как да защитите компютъра си.

Защо сигурността на компютрите е от съществено значение

Компютрите са ценни инструменти както за лична, така и за професионална употреба и е от съществено значение да се предприемат стъпки, за да се предпазят от онлайн заплахи. Хакерите могат да получат достъп до вашата лична информация, като пароли и данни за кредитни карти, и да ги използват за престъпни цели. Те също така могат да заразят компютъра ви със злонамерен софтуер или вируси, които могат да повредят файловете ви, да се разпространят на други устройства в мрежата ви или дори да откраднат самоличността ви.

Тези заплахи са причината, поради която е от съществено значение да имате строги мерки за сигурност, за да защитите компютъра си и данните, съхранявани на него. Ето седем начина да защитите компютъра си от хакери, крадци и други онлайн заплахи.

1. Инсталирайте антивирусен софтуер

Инсталирането на антивирусен софтуер е един от най-добрите начини за защита на вашия компютър. Антивирусният софтуер ще защити компютъра ви от злонамерен софтуер и вируси. Той също така ще сканира вашия имейл и уебсайтове за злонамерено съдържание.

Антивирусните програми като Bitdefender Total Security, ESET Essential Security , Panda Free Antivirus software и други, които осигуряват отлична защита от злонамерен софтуер за компютри. Има много различни видове антивирусен софтуер, така че не забравяйте да изберете този, който отговаря на вашите нужди.

2. Поддържайте компютъра си актуален с най-новите пачове за сигурност

Друга важна стъпка в защитата на вашия компютър от онлайн заплахи е да поддържате компютъра си актуализиран с най-новите пачове за сигурност.

Корекциите на защитата са актуализации на софтуера и операционната система на вашия компютър, които отстраняват уязвимости в сигурността. Тези актуализации се пускат от производителя на софтуера, за да поправят дупките в сигурността, които са открити в софтуера.

Важно е да инсталирате тези пачове веднага щом станат достъпни, тъй като те помагат да защитите компютъра си от хакери и други онлайн заплахи.

3. Създавайте силни пароли

Никога не използвайте една и съща парола за няколко акаунта.

Един от най-често срещаните начини хакерите да получат достъп до нечий акаунт е като отгатнат паролата му. Ето защо е важно да създадете силни пароли, които са трудни за отгатване.

Също така никога не трябва да използвате една и съща парола за повече от един акаунт. Защо? Ако паролата ви е компрометирана, хакерът ще има достъп до всичките ви акаунти. Може да бъде катастрофално, ако хакерът има достъп до вашия имейл акаунт и може да нулира паролите ви за всички останали акаунти.

Ако се затруднявате да запомните или мислите за силни пароли, помислете за използване на мениджър на пароли. Едно добро и безплатно решение за мениджър на пароли е  KeePass Password Safe. Разбира се има и други добри решения – платени и безплатни, но затова ще отделим място в друга сатия.

4. Не отваряйте имейли от неизвестни податели и не кликвайте върху връзки в тях

Бъдете много внимателни какви имейли отваряте и върху какви връзки кликвате. Много фишинг измами включват имейли от неизвестни податели, които съдържат връзки към фалшиви уебсайтове, предназначени да откраднат личната ви информация.

Така че, ако не сте сигурни дали даден имейл е легитимен, не го отваряйте.

5. Внимавайте какви уебсайтове посещавате – посещавайте само тези, на които имате доверие

Друг начин, по който хакерите могат да получат достъп до компютъра ви, е като го заразят със злонамерен софтуер, когато посетите заразен уебсайт. Затова трябва да внимавате какви сайтове посещавате.

Ако не сте сигурни дали даден уебсайт е безопасен, направете някои изследвания, преди да го посетите и особено преди да направите покупка. Можете също да използвате антивирусна програма с функции за уеб защита, за да защитите компютъра си от злонамерени уеб сайтове.

6. Използвайте защитна стена, за да защитите компютъра си от неоторизиран достъп

Какво е  защитна стена? Как работят защитните стени?

Защитните стени работят, като блокират неупълномощения достъп до вашия компютър. Те правят това, като проверяват целия трафик, който влиза и излиза от вашия компютър.

Ако защитната стена открие трафик, който не разпознава или изглежда злонамерен, тя ще го блокира. Това помага да защитите компютъра си от хакери и други онлайн заплахи.

Можете също да използвате компютърни защитни стени, за да блокирате достъпа до определени уеб сайтове или приложения на вашия компютър. В този смисъл отново имаме безплатни решения като pfSense и Sophos Firewall Home Edition, както и платени професионални решения – например Sophos Next-Gen Firewall.

7. Архивирайте редовно данните си в случай на компютърна катастрофа или кражба

Друга важна стъпка в защитата на вашия компютър е редовното архивиране на вашите данни. Архивирането на компютъра ви е важно в случай на компютърна катастрофа, тъй като ще ви помогне да възстановите изгубените си данни.

Също така е добра идея да архивирате данните си в случай на кражба. Ако компютърът ви бъде откраднат, ще имате копия на важните файлове, съхранявани на друго място. В случай на извънредна ситуация, свързана с интернет или кражба на компютър, достъпът до архивирани файлове може да ви помогне да върнете живота си в релси.

Пазете компютъра си в безопасност

Тези седем съвета ще ви помогнат да защитите компютъра си от онлайн заплахи. Правейки каквото можете, за да следвате безопасни практики за сигурност в интернет, ще ви помогне да бъдете без стрес, докато използвате компютъра, знаейки, че вие и вашата лична информация сте сигурни и защитени.

И още …

Ако оперирате в бизнес среда и се сблъсквате с предизвикателства, свързани със сигурността на вашата информационна технология, ние от АТА Компютърс сме тук, за да ви помогнем. Нашите специалисти са на ваше разположение, за да изготвят оценка на текущото състояние на вашата ИТ инфраструктура и да предложат оптимални решения за подобрение на ефективността и сигурността на вашите операции.

Свържете се с наш представител сега …

Още от блога

Хакнаха Anydesk

Хакнаха AnyDesk

Доставчикът на софтуера за дистанционна поддръжка AnyDesk стана жертва на хакерска атака, която засегна и производствените системи. Доставчикът отрича рансъмуер, но потвърждава, че нападателите са оставили следи в неговите системи.

Октомври месец на киберсигурността

Октомври е Европейския месец на киберсигурността

Европейският месец на киберсигурността (ЕМКС) е годишната кампания на Европейския съюз. Кампанията е посветена на насърчаването на киберсигурността сред гражданите и организациите на ЕС и на предоставянето на актуална информация за онлайн сигурността чрез повишаване на осведомеността и споделяне на добри практики.

green digits

Какво е информационна сигурност?

За много компании информацията е ключов актив. Дори най-важната за някои. Така че, той трябва да бъде защитен като всеки друг актив.

Проблемът е, че защитата на данните на компанията срещу нарушения и хакване е все по-трудна и изисква компетентни хора, технически ресурси и адекватно управление на информационната сигурност.

Коментирайте