Ботевград - 2140, ул. Свобода 14

Октомври е Европейския месец на киберсигурността

Европейският месец на киберсигурността (ЕМКС) е годишната кампания на Европейския съюз. Кампанията е посветена на насърчаването на киберсигурността сред гражданите и организациите на ЕС и на предоставянето на актуална информация за онлайн сигурността чрез повишаване на осведомеността и споделяне на добри практики.
Октомври месец на киберсигурността

Насърчаване на цифровата  сигурност и киберхигиената

Всяка година за целия месец октомври в цяла Европа се провеждат стотици дейности, включително конференции, семинари, обучения, уебинари, презентации и други, за насърчаване на цифровата сигурност и киберхигиената. Кампанията ЕМКС се координира от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия. Освен това кампанията се подкрепя от държавите членки на ЕС, и стотици партньори (правителства, университети, мозъчни тръстове, неправителствени организации, професионални асоциации, предприятия от частния сектор) от Европа и извън нея. 

Агенцията на ЕС за киберсигурност координира организацията на кампанията ЕМКС, като действа като “център” за всички участващи държави членки и институции на ЕС и като предоставя експертни предложения, генерира полезни взаимодействия и насърчава общи съобщения сред гражданите, предприятията и публичната администрация на ЕС. Агенцията също така публикува нови материали и предоставя експертни съвети по различни теми в областта на киберсигурността за аудиторията на държавите членки.

Социалното инженерство

11-тото издание на кампанията е насочена към „социалното инженерство“ — разрастващо се явление, при което измамниците се опитват да манипулират хората в извършването на действия онлайн или предоставянето на чувствителна и/или лична информация, която след това се използва по злонамерени причини. Картинатана заплахите, публикувана от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), установи, че фишингът се е превърнал в най-често срещаната заплаха за получаване на достъп до дадена организация. След като нападателите получат достъп до вътрешността на дадена организация, могат да бъдат извършени допълнителни атаки, като например софтуер за изнудване.
Измамниците стават все по-креативни в начина, по който атакуват отделни лица и организации. Поради това е от съществено значение да останем бдителни с новите технологии и да приемем много сериозно нашата онлайн безопасност. Киберзаплахите се развиват с бързи темпове и поведението на гражданите може да играе основна роля за това как да останем сигурни в киберпространството — това е наша споделена отговорност.
 

#BeSmarterThanAHacker 

 
В тазгодишния Европейски месец на киберсигурността се впускаме дълбоко в света на социалното инженерство, където киберпрестъпниците използват умни манипулационни тактики, за да нарушат защитата на сигурността. #BeSmarterThanAHacker е мотото за 2023 г., което се отнася до знанията и инструментите, от които се нуждаем, за да се предпазим от киберпрестъпниците. От фишинг атаки до схеми за социално инженерство, ECSM 2023 има за цел да декодира развиващите се тактики, използвани от киберпрестъпниците, като гарантира, че гражданите на ЕС са подготвени да разпознават и противодействат ефективно на тези заплахи. Мотото подчертава необходимостта от постоянна бдителност, образование и проактивни мерки срещу постоянно променящите се киберзаплахи, така че европейските граждани да могат съвместно да укрепват цифровия пейзаж.

Включете се!

ECSM 2023 не е просто кампания, а интерактивно пътуване: по време на октомврийските уебинари, виртуални семинари и онлайн форуми с участието на експерти по киберсигурност ще служат като платформи за обмен на знания, давайки възможност на участниците да се учат от експерти по киберсигурност. Включете се в дискусията, участвайте активно в образователните инициативи истанете по-умни от хакер!
 

Нашето предложение през месеца на киберсигурността

Свържете се с наш представител до края на месеца и се запишете за безплатна консултация относно оптимизиране работата на вашата инфорнационна система.

Още от блога

Хакнаха Anydesk

Хакнаха AnyDesk

Доставчикът на софтуера за дистанционна поддръжка AnyDesk стана жертва на хакерска атака, която засегна и производствените системи. Доставчикът отрича рансъмуер, но потвърждава, че нападателите са оставили следи в неговите системи.

green digits

Какво е информационна сигурност?

За много компании информацията е ключов актив. Дори най-важната за някои. Така че, той трябва да бъде защитен като всеки друг актив.

Проблемът е, че защитата на данните на компанията срещу нарушения и хакване е все по-трудна и изисква компетентни хора, технически ресурси и адекватно управление на информационната сигурност.

Коментирайте